فهرست مطالب

Kermanshah University of Medical Sciences - Volume:15 Issue: 5, 2011

Journal of Kermanshah University of Medical Sciences
Volume:15 Issue: 5, 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/09/27
  • تعداد عناوین: 13
|
  • لیلا عظیمی، علی پورمتعبد، سید ارشاد ندایی، محمد رسول قدمی صفحه 311
    زمینه
    آنزیم سیکلواکسیژناز به عنوان یک عامل تنظیمی در شکل پذیری سیناپسی شناخته شده است. گزارش شده که شکل پذیری سیناپسی یکی از مکانیسم های درگیر در فرآیندهای یادگیری و حافظه است. در مطالعه حاضر اثرات تجویز محیطی دوزهای مختلف سدیم سالیسیلات (مهارکننده غیرانتخابی سیکلواکسیژناز) بر یادگیری و حافظه فضایی مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش ها
    موش های صحرایی نر، در چهار گروه دوزهای مختلف سدیم سالیسیلات (صفر، 200، 300 و mg/kg، i.p.400) را دریافت کردند. مطالعات با استفاده از ماز آبی موریس انجام شد. شاخصه های یادگیری و حافظه فضایی به روش آنالیز واریانس یک طرفه و دوطرفه و به دنبال آن آزمون تعقیبی توکی بررسی شد.
    یافته ها
    تجویز داخل صفاقی سدیم سالیسیلات اثر معناداری بر شاخصه های یادگیری فضایی (شامل زمان سپری شده و مسافت طی شده برای یافتن سکوی پنهان در طی روزهای آموزش) نداشت اما تجویز دوز بالای دارو (mg/kg400) در مرحله probe trial، درصد حضور حیوانات در ربع دایره هدف را به طور معناداری افزایش داد.
    نتیجه گیری
    تجویز محیطی مهارکننده آنزیم سیکلو اکسیژناز، تاثیر معناداری بر یادگیری فضایی در ماز آبی موریس ندارد اما به خاطرآوری اطلاعات فضایی را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: ماز آبی موریس، یادگیری و حافظه فضایی، سیکلواکسیژناز، سدیم سالیسیلات، موش صحرایی
  • اعظم حمیدزاده، فرنگیس شاهپوریان، روح انگیز جمشیدی اورک، لیلا تک فلاح صفحه 320
    زمینه
    نارضایتی یک زن از تجربیات تولد ممکن است اثرات طولانی مدت و فوری بر روی سلامتی مادر و ارتباط وی با نوزادش داشته باشد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر طب فشاری نقطه LI4 بر رضایتمندی از زایمان در زنان مراجعه کننده به بیمارستان فاطمیه شاهرود بود.
    روش ها
    در این مطالعه تجربی، 100 زن مراجعه کننده به اتاق زایمان بیمارستان فاطمیه شاهرود به طور تصادفی در یکی از دو گروه طب فشاری نقطه LI4 (50 نفر) و لمس نقطه LI4 (50 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش، 20 دقیقه طب فشاری در نقطهLI4 را در شروع فاز فعال زایمان در طول هر انقباض و گروه کنترل به همان طریق، لمس در همان نقطه را بدون هیچ فشاری دریافت نمودند. ابزار گردآوری داده ها چک لیست مشاهده و فرم اطلاعاتی بود. جهت اعتبار چک لیست مشاهده از اعتبار محتوی استفاده شد. رضایتمندی از زایمان بلافاصله پس از زایمان سنجیده شده و نمرات به دست آمده در دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که میزان رضایتمندی از زایمان در دو گروه تفاوت معنادار داشت (017/0P=). در حالی که 86 درصد افراد گروه آزمایش به رضایت خود، بالاترین نمره (6) را داده بودند، 68 درصد در گروه کنترل بالاترین نمره رضایت را گزارش کردند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که طب فشاری نقطه LI4 بر رضایت از زایمان، تاثیر مثبت دارد. بنابراین استفاده از این روش آسان و قابل اجرا در اتاق های زایمان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، طب فشاری، درد زایمان
  • فاطمه پناهی، فهیمه کمالی سروستانی صفحه 327
    زمینه
    کمردرد دومین دلیل شایع مراجعه به پزشک است. نزدیک به 85-70 درصد از افراد در طول زندگی خود حداقل یک بار کمردرد را تجربه می کنند. هدف از این مطالعه هم مقایسه اثرات ماساژ و مدالیتی در درمان بیماران زن مبتلا به کمردرد غیراختصاصی تحت حاد و مزمن بود.
    روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 30 بیمار زن مبتلا به کمردرد تحت حاد و مزمن با مدت درد 38/3±68/9 ماه در دامنه سنی 55-20 سال با میانگین سنی 93/10±96/33 به صورت تصادفی در دو گروه ماساژ و مدالیتی تحت درمان قرار گرفتند. درمان به صورت هر روز، یک جلسه به مدت 10 جلسه انجام شد. بیماران قبل و بلافاصله بعد از درمان با استفاده از مقیاس اندازه گیری درد NRS، پرسشنامه Oswestry سطح ناتوانی عملکردی و تست تغییریافته شوبر برای اندازه گیری میزان فلکسیون ارزیابی شدند. بررسی داده ها از طریق آزمون های تی-مستقل و تی-زوجی انجام گرفت.
    یافته ها
    بهبود معناداری در شدت درد، سطح ناتوانی عملکردی و میزان فلکسیون در هر گروه به طور مجزا پس از درمان دیده شد (001/0P از طرف دیگر، مقایسه داده های دو گروه که قبل از مداخله اختلاف معناداری نداشتند، نشان داد که در گروه ماساژ، میزان درد و سطح ناتوانی عملکردی پس از مداخله در مقایسه با گروه مدالیتی، اختلاف معناداری دارد (013/0 PODI= و 015/0PNRS=)؛ اما اختلاف معنا داری از نظر میزان فلکسیون بین دو گروه دیده نشد.
    نتیجه گیری
    در دوره زمانی کوتاه درمان ماساژ نسبت به مدالیتی، اثرات بهتری را در کاهش درد و افزایش سطح عملکرد بیماران مبتلا به کمردرد ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: کمردرد، ماساژ، مدالیتی
  • هما بابایی، علی اصغر عالیپور، کیقباد قدیری، امیرمسعود عبدالله زاده، منصور رضایی صفحه 333
    زمینه
    عفونت های دوره نوزادی از علل مهم مرگ و میر در نوزادان نارس می باشد. انتقال ایمونوگلوبولین ها از مادر به جنین بعد از هفته 34-32 بارداری اتفاق می افتد. بنابراین نوزادان نارس، دچار ضعف ایمنی نسبی می باشند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تجویز ایمونوگلوبولین وریدی در کاهش میزان مرگ و میر نوزادان نارس در اثر عفونت خون بود.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی بود و از بهمن ماه سال 1386 لغایت تیرماه 1388 در بخش نوزادان بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه انجام گرفت. 40 نوزاد نارس با سن داخل رحمی کم تر از 34 هفته که با شک به سپسیس احتمالی (علایم بالینی سپسیس+علایم آزمایشگاهی) در بخش نوزادان بستری شده بودند به دو گروه 20 نفره تقسیم شدند. گروه اول علاوه بر درمان های معمول بخش در طی 24 ساعت از زمان بستری، mg/kg500 ایمونوگلوبولین وریدی نیز دریافت می کردند. در گروه مورد، قبل و 6 ساعت پس از تزریق ایمونوگلوبولین وریدی، سطح IgG سرم اندازه گیری می شد سپس نتایج به دست آمده با نرم افزار SPSS و آزمون های دقیق فیشر، کای دو و لون تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان مرگ و میر در گروه شاهد بیشتر از گروه مورد بود ولی از نظر آماری تفاوت معناداری بین آن ها وجود نداشت. سایر متغیرهای مورد بررسی از جمله نیاز به ونتیلاسیون، تعویض خون، مدت زمان بستری و کشت خون مثبت از نظر آماری تفاوت معناداری نداشتند. تنها نکته قابل اشاره، افزایش قابل توجه سطح IgG سرم در گروه مورد بود که از نظر آماری تفاوت معناداری بین سطح سرمی آن قبل و بعد از تزریق ایمونوگلوبولین وجود داشت (001/0P=).
    نتیجه گیری
    استفاده از ایمونوگلوبولین وریدی در درمان سپسیس در نوزادان پره ترم، تاثیری بر طول مدت بستری در بیمارستان و میزان مرگ و میر آن ها ندارد اما سطح ایمونوگلوبولین سرم را بالا می برد.
    کلیدواژگان: ایمونوگلوبولین وریدی، مرگ و میر نوزادان، نوزاد نارس، عفونت خون
  • سمیه مومنی، افشین مقدسی، نادر فرهپور، مسعود گلپایگانی، مریم عباسی دره بیدی صفحه 338
    زمینه
    تمرین از مهم ترین درمان های توصیه شده به مبتلایان کمردرد مزمن است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی 8 هفته تمرین درمانی بر میزان درد، ناتوانی و استقامت عضلات تنه در زنان مبتلا به کمردرد ایدیوپاتیک مزمن بود.
    روش ها
    تحقیق حاضر کارآزمایی بالینی بود که نمونه آماری آن را 12 نفر از بیماران مبتلا به کمردرد مزمن مراجعه کننده به کلینیک های شهر اراک تشکیل دادند. قبل از شروع درمان، باید کاهش استقامت عضلات تنه بیماران به اثبات می رسید، به همین جهت نتایج حاصله از داده های آن ها با اطلاعات 18 نفر زن سالم مقایسه شد. ابزار تحقیق شامل پرسش نامه های درد کیوبک و ناتوانی اوسوستری، تست سورنسون و دراز و نشست بود. برنامه تمرین درمانی طی 8 هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه حدود 45 دقیقه در 3 ست با 12-8 تکرار اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی استفاده شد.
    یافته ها
    قبل از درمان، بیماران از استقامت پایین تری در عضلات تاکننده و راست کننده تنه نسبت به افراد سالم برخوردار بودند (05/0p
    کلیدواژگان: کمردرد مزمن، تمرین درمانی، عضلات تاکننده و راست کننده تنه
  • محمد نریمانی، سعید آریاپوران*، عباس ابوالقاسمی، بتول احدی صفحه 347
    زمینه

    جانبازان شیمیایی از مشکلات جسمانی در رنج هستند و آموزش های روانشناختی می تواند در کاهش این مشکلات موثر واقع شود. هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش های ذهن آگاهی و تنظیم هیجان بر بهزیستی جسمانی و روانشناختی جانبازان شیمیایی بود.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر، آزمایشی (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری) در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. یک نمونه 47 نفری از جانبازان شیمیایی مرد شهرستان سردشت که دارای سلامت روان پایین بودند، به صورت تصادفی انتخاب و در سه گروه آموزش ذهن آگاهی، آموزش تنظیم هیجان و گروه کنترل جایگزین شدند. دو گروه اول، آموزش ذهن آگاهی و تنظیم هیجان دریافت کردند و به گروه کنترل هیچ آموزشی داده نشد. داده های پژوهش با کمک پرسشنامه سلامت روان و مقیاس علایم جسمانی جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    آموزش های ذهن آگاهی و تنظیم هیجان بر بهبود علایم جسمانی و سلامت روان اثربخش بودند. همچنین، اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر نمرات پیگیری علایم جسمانی، نمرات پس آزمون و پیگیری سلامت روان بیشتر بود (01/0P

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تنظیم هیجان، بهزیستی جسمانی، بهزیستی روانشناختی، جانبازان شیمیایی
  • محمود جلیلی، نازنین فرشچیان، سپیده سیاه مکی، منصور رضایی صفحه 358
    زمینه
    به دلیل اهمیت تشخیص زودرس اسکار کلیه در اطفال و پیشگیری از عوارضی مانند افزایش فشارخون و نارسایی مزمن کلیه، این بررسی به منظور تعیین قدرت سونوگرافی در تشخیص اختلاف طول و حجم کلیه ها جهت تعیین وجود اسکار کلیه صورت گرفت.
    روش ها
    این تحقیق تحلیلی از نوع ارزش تشخیصی می باشد. در 60 کودک با سابقه عفونت ادراری که جهت انجام اسکن DMSA به بیمارستان امام رضا (ع) مراجعه نمودند قبل از اسکن، با استفاده از سونوگرافی، اختلاف طول و حجم کلیه ها محاسبه گردید سپس نتایج با استفاده از آزمون های t و U مو ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در 60 درصد کودکان دارای اسکار کلیه راست، طول کلیه راست، کوچک تر از چپ بود که در مقایسه با کودکان عادی (8/77%)، تفاوت معناداری نداشت (657/0P=). در 50 درصد کودکانی که دارای اسکار کلیه چپ بودند کلیه چپ، کوچک تر از راست بود که در مقایسه با کودکان نرمال (2/22%)، تفاوت معناداری مشاهده نشد (241/0P=). در مورد اختلاف حجم، زمانی که اسکار وجود داشت کلیه راست در 6/55 درصد موارد (1=P) و کلیه چپ در 5/62 درصد موارد (442/0=P)، از طرف مقابل کوچک تر بود که باز هم در مقایسه با کودکان نرمال معنادار نبود. در مواردی که کلیه ها دارای التهاب بودند، درصد مواردی که کلیه ملتهب، طول بیشتری داشت در التهاب کلیه راست 100 درصد (21/0P=) و در کلیه چپ 1/47 درصد (217/0P=) بود و در مورد اختلاف حجم نیز کلیه ملتهب راست در 40 درصد (1=P) و کلیه چپ در 5/76 درصد (382/0= P) حجم بیشتری داشت که در مقایسه با کودکان سالم، تفاوت معنا دار نبود.
    نتیجه گیری
    برخلاف مطالعات معدود قبلی، در این مطالعه ارتباط معنا داری بین اختلاف طول و حجم کلیه ها با وجود یا رد اسکار کلیه دیده نشد. تنها رابطه معنا داری که مشاهده گردید در مورد افزایش طول کلیه راست در صورت التهاب بود.
    کلیدواژگان: سونوگرافی کلیه، اختلاف طول کلیه ها، اختلاف حجم کلیه ها، اسکن DMSA، اسکار کلیه
  • مجید اشرفی، علی محمدزاده صفحه 365
    زمینه
    بتاتالاسمی ماژور شایع ترین کم خونی ارثی است که در ایران نیز شیوع بالایی دارد و از جمله عوارض آن کم شنوایی می باشد. این مطالعه جهت تعیین میزان شنوایی افراد مبتلا و ارتباط آن با میزان فریتین سرم، میزان و مدت دریافت خون و دسفرال انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی-تحلیلی روی 80 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور (36 مذکر و 44 مونث) در محدوده سنی 32-4 سال (3/2±2/14) که جهت دریافت خون به بیمارستان بوعلی سینای تهران مراجعه کردند انجام شد. متغیرهای مورد بررسی شامل سن، جنس، میزان فریتین سرم، میزان و مدت مصرف دسفرال و سطح شنوایی بود. نمونه ها از نظر شنوایی، ارزیابی اتولو‍ژیک و ادیومتریک شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    47 درصد (38 نفر) از نمونه ها دچار کاهش شنوایی بودند. فراوانی انواع افت شنوایی در افراد مبتلا به ترتیب نوع حسی عصبی 3/45 درصد (17 نفر)، نوع انتقالی 3/37 درصد (12 نفر) و نوع آمیخته 4/17درصد (7 نفر) بود. نتایج حاصله بین کاهش شنوایی با میزان فریتین سرم، میزان مصرف دسفرال در هر بار و مدت زمان استفاده از دارو رابطه معناداری را نشان داد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    افزایش میزان مصرف دسفرال می تواند موجب افزایش میزان کاهش شنوایی شود. بنابراین کنترل و معاینات دوره ای بیماران جهت پیشگیری از کاهش شنوایی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کاهش شنوایی، فریتین، تالاسمی ماژور، دسفروکسامین
  • محسن ادیب حاج باقری، مینا رجایی صفحه 372
    زمینه
    با افزایش جمعیت سالمندان، تعداد آسایشگاه های سالمندان و سپردن آن ها به این مراکز افزایش یافته است. با وجود این، تجارب سالمندان مقیم این آسایشگاه ها کم تر مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تجارب سالمندان مقیم آسایشگاه سالمندان گلابچی کاشان انجام شد.
    روش ها
    مطالعه به صورت کیفی و به روش پدیدارشناسی انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از نمونه گیری هدفمند، مصاحبه های باز ژرفکاو و جمع آوری دست نوشته ها تا رسیدن به اشباع داده ها استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به روش شش مرحله ای ون منن انجام شد.
    یافته ها
    پانزده سالمند با دامنه سنی 73-65 سال و متوسط مدت اقامت 5/2 سال در تحقیق مشارکت کردند. پنج مضمون «طردشدگی و انزوا»، «احساس شکست و خواری»، «سازگاری»، «رضایت» و «یکنواختی و انتظار» از داده ها استخراج شد. بیشتر شرکت کنندگان احساس می کردند که از خانواده طرد و از جامعه کنار گذارده شده اند. زندگی آن ها یکنواخت بود و این امر، شور زندگانی آن ها را کاهش داده بود و در انتظار پایان زندگی به سر می بردند.
    نتیجه گیری
    بیشتر سالمندان، تجارب مثبتی از زندگی در آسایشگاه نداشتند. بی توجهی خانواده و شرایط آسایشگاه، در مجموع احساس «انزوا و طردشدگی» و «احساس شکست و خواری» را در آن ها ایجاد نموده بود. باید با ارتقای فرهنگ ارتباط با سالمندان و بهبود شرایط مراکز نگه داری و همچنین با تربیت نیروهای متخصص نگه داری از سالمندان، احساس شادابی و نشاط زندگی را در این مراکز توسعه داد.
    کلیدواژگان: سالمندان، تجارب زندگی، آسایشگاه
  • محمود کریمی، شمس الدین نیکنامی صفحه 384
    زمینه
    معتادین به مواد مخدر، تقریبا 65 درصد موارد ایدز را در ایران تشکیل داده و مصرف کنندگان تزریقی مواد مخدر به عنوان عامل اصلی گسترش ایدز در ایران محسوب می شوند. هدف این مطالعه تعیین خودکارآمدی، منافع و موانع درک شده نسبت به رفتارهای پیشگیری کننده از ایدز در معتادین می باشد.
    روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است که بر روی 86 نفر از معتادین مراجعه کننده به انجمن تولد دوباره زرندیه در سال 1387 انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته شامل سازه های خودکارآمدی، منافع، موانع درک شده و رفتارهای پیشگیری کننده از ایدز بود. داده ها با آزمون های آماری آنالیز واریانس، رگرسیون و ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    متغیرهای سن، سطح تحصیلات، آگاهی، منافع و موانع درک شده و خودکارآمدی در مجموع، 8/27 درصد از پراکندگی مشاهده شده از رفتار پیشگیری از ایدز را توضیح می دهند که در بین این متغیرها موانع درک شده و خودکارآمدی، بیشترین قدرت پیشگویی کنندگی را داشتند، همچنین 5/62 درصد از نمونه ها اعتقاد داشتند که توانایی انجام رفتارهای پیشگیری کننده از ایدز را دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه، رابطه بین منافع، موانع و خود کارآمدی درک شده با رفتارهای پیشگیری کننده از ایدز را تایید می کند. پیشنهاد می شود که یافته های پژوهش حاضر به عنوان پایه ای برای مداخلات طراحی شده به منظور ایجاد رفتارهای پیشگیری از ایدز مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، مدل باور بهداشتی، ایدز، وابستگی به مواد مخدر
  • محمدباقر شمسی، لقمان کریمی، کورش ویسی، فرید نجفی صفحه 393
    زمینه
    افزایش بیشتر از حد طبیعی قوس کیفوز پشتی در سطح ساجیتال، یک ناهنجاری است. اما حد طبیعی یا دامنه نرمال قوس کیفوز پشتی در رده های سنی مختلف در کشورمان تعیین نشده است. هدف پژوهش حاضر بررسی دامنه نرمال قوس کیفوز پشتی دانش آموزان پسر 18-13 سال شهر کرمانشاه بود.
    روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی است. ابتدا موافقت آموزش و پرورش شهر کرمانشاه حاصل شد. سپس با مراجعه به دو مدرسه راهنمایی و دو دبیرستان در هر یک از نواحی سه گانه آموزشی شهر کرمانشاه، 97 آزمودنی سالم در هر رده سنی انتخاب شدند و با استفاده از خط کش منعطف، قوس های کیفوز 582 دانش آموز پسر اندازه گیری شد. با به کارگیری آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، دامنه نرمال (محدوده بین دو انحراف معیار بیشتر و کم تر از میانگین) قوس کیفوز پشتی دانش آموزان پسر 18-13 سال سالم شهر کرمانشاه تعیین شد.
    یافته ها
    دامنه نرمال قوس کیفوز پشتی دانش آموزان پسر 18-13 سال سالم شهر کرمانشاه، بین 50/52-29/18 درجه به دست آمد. میانگین کیفوز پشتی در افراد 13 سال، 47/7±41/34 و 18 سال، 07/7±55/35 بود. این مقادیراز سن 16-13 سال به تدریج افزایش و از 18-16 سال کاهش اندکی داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر، اختلاف جزیی با نتایج تحقیقات قبلی نشان می دهد که ممکن است به دلیل ابزارها و روش اندازه گیری متفاوت با آن ها و یا به دلیل تفاوت در شرایط نمونه ها مانند سن و نژاد باشد.
    کلیدواژگان: دامنه نرمال، کیفوز پشتی، دانش آموز پسر، خط کش منعطف
  • فریبا تیموری، نورالسادات کریمان، فیض الله منصوری، منصور رضایی صفحه 400
    زمینه
    اعتیاد به مواد مخدر یکی از مشکلات بهداشتی، درمانی و اجتماعی قرن حاضر است. رفتارهای جنسی پرخطر و استفاده از مواد مخدر از علل مستعدکننده عفونت های تناسلی می باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع رفتارهای پرخطر و عفونت های منتقله از راه جنسی در زنان مراجعه کننده به مرکز ترک اعتیاد نیلوفر کرمانشاه در سال های 89-1388انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی، 76 زن مراجعه کننده به مرکز ترک اعتیاد نیلوفر کرمانشاه به روش نمونه گیری در دسترس شرکت کردند. برای همه نمونه ها پرسشنامه ها تکمیل و 5 سی سی خون جهت تعیین ابتلا به هپاتیت B، سیفلیس و هرپس گرفته شد. ابتلا به سیفلیس با روش RPR و FTA و ابتلا به هپاتیت و هرپس به روش الایزا انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS نسخه 16 و به کارگیری آمار توصیفی، آزمون T، کای دو و آزمون دقیق فیشر استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سن زنان 22/35 سال (99/0) بود، 3/51 درصد بی سواد بودند و 7/48 درصد تحت پوشش کمیته امداد قرار داشتند. استفاده از سرنگ مشترک و شریک جنسی متعدد در نمونه ها اصلا وجود نداشت. در هیچ یک از نمونه ها آزمایش سیفلیس و هپاتیت B مثبت نشد اما در 1/96 درصد نمونه ها نتیجه آزمایش هرپس مثبت شد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه رفتارهای پرخطر و ابتلا به بیماری های منتقله جنسی، کم تر از حد انتظار بود. مطالعه حاضر در درمانگاه دولتی انجام شد، لذا مطالعه ای در جمعیت متفاوتی از زنان معتاد در بخش های خصوصی و زندان جهت برآورد صحیح رفتارهای پرخطر و عفونت های منتقله از راه جنسی در جامعه زنان معتاد ایرانی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مرکز ترک اعتیاد، زنان، رفتارهای پرخطر، عفونت های منتقله جنسی
  • آمنه قرتپه، شیرین ایرانفر، میترا ابوالفتحی، غلامرضا عبدلی، مهرانگیز جمشیدپور صفحه 407
    سردبیر محترم یکی از روش های موثر تنظیم خانواده، دستگاه داخل رحمی آیودی است (1). علی رغم مزایای آن، استان کرمانشاه نوزدهمین استان در استفاده از این روش می باشد و کم تر از 5 درصد زنان واجد شرایط آن را به کار می برند (2). بعضی از روش های پیشگیری از بارداری مانند قرص های هورمونی نیاز به استفاده درست و به موقع داشته و عدم توجه به دستورالعمل های استفاده از آن می تواند منجر به حاملگی ناخواسته گردد و این امر در استفاده از آیودی به حداقل می رسد (3). با توجه به آن که میزان حاملگی ناخواسته در استان کرمانشاه بیش از 26 درصد می باشد (2)، بررسی عوامل مرتبط بر انتخاب آیودی می تواند به نحوی در کاهش میزان حاملگی ناخواسته نقش به سزایی داشته باشد. مطالعه ما بر روی 420 زن انجام و اطلاعات با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد. یافته ها نشان داد که بین دو گروه از نظر سن، طول مدت ازدواج، تعداد و جنس فرزندان، سطح تحصیلات زن، سن آخرین فرزند، وضعیت اشتغال زن، شغل همسر و درآمد ماهیانه تفاوت معناداری وجود ندارد درحالی که بین سطح تحصیلات همسر و انتخاب روش پیشگیری از بارداری رابطه معنا داری یافت شد (04/0P
|
  • Leila Azimi, Ali Pourmotabbed, Seyed Ershad Nedaei, Mohammad Rasool Ghadami Page 311
    Background
    Cyclooxygenase (COX) enzyme known as a regulatory factor in synaptic plasticity. It has been reported that synaptic plasticity is one of the mechanisms involved in learning and memory processes. In the current study peripheral injection's effects of sodium salicylate (as a non selective COX inhibitor) on spatial learning and memory have been investigated.
    Methods
    Four groups of male rats received different doses of sodium salicylate (0, 200, 300, 400 mg/kg; i.p.). Studies were performed using Morris Water Maze (MWM). Spatial learning and memory parameters were subjected to the one- and two-way analyses of variance (ANOVAs) followed by Tukey’s post hoc test.
    Results
    Data showed that intraperitoneal injection of sodium salicylate had not significant effect on spatial learning parameters (including escape latency and traveled distance to hidden platform in training days); but administration of high dose of the drug (400 mg/kg) significantly increased the percentage of time that animals spent in the target quadrant in probe trial testing.
    Conclusion
    Peripheral injection of the COX inhibitor has no significant effect on spatial learning; but potentiates spatial memory consolidation using MWM.
  • Azam Hamidzadeh, Farangis Shahpourian, Roohangiz Jamshidi Orak, Leila Takfallah Page 320
    Background
    Women's dissatisfaction with childbirth experience may have immediate and long-term effects on their health and relationship with infant. There is not enough documented researchs in this area. The aim of this study was to evaluate effects of LI4 Acupressure on delivery satisfaction in women referring to Fatemieh hospital in Shahroud.
    Methods
    In this experimental study 100 women in labor referring to delivery room of the hospital in Shahroud were randomly assigned into experimental (n=50) or control group (n=50). The experimental group received LI4 acupressure at the onset active phases for duration of each uterine contraction over a period of 20 minutes and the control group received only LI4 touch. An observation checklist and information forms were used for data collection and content validity method was used for validating of questionnairs. Delivery satisfaction was measured immediately after delivery in both groups.
    Results
    There was significantly different in satisfaction rates between two groups (P=0.017). 86% of experimental group and 68% of control group expressed their satisfaction in highest score (score 6).
    Conclusion
    According to the finding, it seems that LI4 acupressure has some positive effect on delivery satisfaction in women. Therefore using this easy and applicable method in delivery rooms is recommended.
  • Fatemeh Panahi, Fahimeh Kamali Sarvestani Page 327
    Background
    Low back pain (LBP) is the second most common medical complaint. It’s estimated that about 70-85% of the population will suffer at least one episode of LBP during their life. The aim of present study was to compare the effects of massage and modality in patient with sub-acute and chronic non-specific LBP
    Methods
    In this clinical trial study 30 women (MeanAge: 33.96±10.93) with sub-acute and chronic non-specific LBP (Mean pain-duration:9.68±3.38)were included in the study and randomized into two equal groups; massage and modality. Patients in both group underwent 10 sessions treatment period. Pain (numerical-pain-scale,NRS), functional disability index (oswestry-disability-index,ODI) and lumbar-flexion(modified-schober-test)were recorded before and immediately after treatment period. Data was analyzed using paired t-test and independent sample t-test.
    Results
    Significant improvement showed in both groups separately in pain-intensity, disability level, and flexion after treatment (P
  • Homa Babaei, Ali Asghar Alipour, Keighobad Ghadiri, Amir Masoud Abdollahzadeh, Mansour Rezaei Page 333
    Background
    The infection in the neonatal period is a significant cause of mortality in the preterm neonates. The transfer of the immunoglobulin from mother to fetus occurs mainly after 32 to 34 weeks of gestation. Therefore, preterm neonates are relatively immune compromised. The aim of the study was to evaluate the impact of intravenous immunoglobulin on mortality rates reduction in preterm neonates.
    Methods
    A randomised clinical trial coducted from Jan2008 to July 2009 in Imam Reza hospital of Kermanshah - Iran. The population was 40 preterm neonates with gestational age less than 34 weeks admitted in the NICU with probable sepsis (clinical sepsis + Lab test). They have been divided into two case and control groups with 20 subjects in each group. The case group received 500 mg/kg intravenous immunoglobulin during first 24 hours of admission in addition to routine treatments, which were the same in both group. Before and 6 hours after administration of intravenous immunoglobulin serum level of IgG was measured in treatment group. Then data were analyzed with SPSS software and Fisher's exact test and X2 test were analyzed.
    Results
    Mortality rate was higher in control than treatment group, but it was no statistically significan. There were not significant differences in variables including the need for ventilation, exchange transfusion, admission duration and positive blood culture. Serum IgG levels significantly increased after administration of immunoglobulin in treatment group (p=0.001).
    Conclusion
    Useing intravenous immunoglobulin in the treatment of sepsis increased serum level of IgG but did not effect on mortality rate and admission duration in preterm neonates.
  • Somaye Momeni, Afshin Moghaddasi, Nader Farahpour, Masoud Golpayegani, Mariam Abbasi Darehbidi Page 338
    Background
    exercise is a widely prescribed treatment for chronic low back pain. The purpose of the present study was to investigate the effect of 8 weeks exercise on pain, disability and endurance of trunk flexor-extensor muscles in female with chronic idiopathic low back pain.
    Methods
    This clinical trial study has been done on 12 patients who referred to the Arak city clinics. The function of trunk flexor-extensor muscles in cases was compared to function of 18 normal females. We use the Quebec pain questionnaire, Oswerstry disability questionnaire and Sorenson and Sit-Up tests. Exercise therapy was performed in three 45 minute’s sessions per week. Each session was performed in 3 set. Exercises were repeated 8-12 point in each set. The data was analyzed using t-test.
    Results
    Endurance of trunk flexor-extensor muscles of patients was significantly lower than normal subjects (P
  • Mohammad Narimani, Saeed Ariapouran, Abbas Abolghasemi, Batoul Ahadi Page 347
    Background

    Chemical weapon victims are suffering from physical difficulties and psychological trainings may help to decrease these problems. The purpose of this research was to examine the effectiveness of mindfulness and emotion regulation training on physical and psychological well-being in chemical weapon victims.

    Methods

    An experimental, pre-post and follow-up study designed. Forty seven chemical weapon victims men with low mental health in Sardasht city (North-Western Iran) randomly selected and assigned into three groups: 1-Mindfulness training group 2- Emotion regulation training group and 3- Control group. The first two groups were received mindfulness-based stress eduction training and emotion regulation training respectively, while no training provided for control group. Data was collected using the General Health Questionnaire, and Physical Syndromes Scale. Analysis of variance with repeated measure was used for analyzing the data.

    Results

    Results indicated that mindfulness and emotion regulation were significantly improved physical syndromes and mental health in chemical weapon victims. Also, the effectiveness of mindfulness in follow-up scores of physical syndromes and in post-test and follow-up scores of mental health was higher than the base line scores (P

  • Mahmoud Jalili, Nazanin Farshchian, Sepideh Siahmaki, Mansour Rezaei Page 358
    Background
    Diagnosis of kidney scar could prevent vesico urethral reflax and its complications such as hypertension and renal failure. This study was conducted to determine average kidney length and volume in infants by sonography to accurate diagnosis of scars.
    Methods
    This study was conducted on infants with the history of UTI who referred to Imam Reza Hospital, Kermanshah Iran, for DMSA scan. They underwent kidney sonography before DMSA scan. Difference in kidney length and volume were calculated and data was recorded and were analyzed using statistical tests.
    Results
    Right kidney length was less than left in 60% of right kidney scars this rate was 77.8% in nonscar patients (P=0.657). Left kidney length was less than right in 50% of left kidney scar and that was 22% in nonscar patients (P=0.241). Kidney volume was smaller than other side in 55.6% of right kidney scar and 62.5% of left kidney scar. Higher length detected in 100% and 47% of right and left kidney inflammation respectively. Higher volume detected in 40% and 76.5% of right and left kidney inflammation.
    Conclusion
    In comparison with other studies suggesting kidney length as a valuble predictor for diagnosis of scar we did not find any relationship between scar and kidney length or volume.
  • Majid Ashrafi, Ali Mohammadzadeh Page 365
    Background
    Major beta thalassemia is the most common inherited anemia with high prevalence in Iran and hearing loss is one of its side effects. The present study aimed to determine the hearing status of patients with major thalassemia and its relationship with serum ferritin level, period of blood transfusion and Dessfroxamin administration.
    Methods
    This descriptive-analytic study was performed on 80 thalassemia major patients (36 Male and 44 Female) aged 4-32 (14.2 ±2.3) who were referred to Bou Ali Hospital for two years. The studied variables include age, gender, serum ferritin level, amount and duration of Desferal injection and hearing level. All subjects went under evaluation for their otologic and audiometric status. The collected data were analyzed using t-test and ANOVA with SPSS software.
    Results
    The findings of the study indicated that 38 patients (47%) had entirely hearing loss. Among these 38 patients, 17 patients had sensory neural type f hearing loss 12 patients had conductive and 7 patients had mixed type of hearing problems. The results showed a significant relationship (p
  • Mohsen Adib-Hajbaghery, Mina Rajaei Page 372
    Background
    Increasing elderly population has been lead to increased number of hospices and their customers. However, the lived experiences of elderly home residents have been less noticed. This study aimed to investigate the lived experiences of elderly residents of Kashan's Golabchi elderly hospice.
    Methods
    In this qualitative study based on phenomenological approach data collected using purposive sampling and deep open interview, narrative collection method until data saturation was obtained. Data were analyzed using Van Manen’s six step method.
    Results
    Fifteen elderly with age range 65-73 years and average length of stay of 2.5 years participated in the study. Five items were extracted from data, including of "rejection and isolation", "feel failure and disgrace", "adaptation", "satisfaction" and "being monotonous and waiting". Most of the participants felt that were rejected by their families and the community. Their life was tedious and this had reduced their life passion and they were waiting for the end of life.
    Conclusion
    Most of the elderly had not positive experiences of living in the hospice. Inattention of the family and the condition of the hospice environment made them a feel of “isolation and being rejected” along with a “feel of failure and disgrace”. Improving the validity of elderly home residents, may be achieved by improving communication culture of this population, elderly hospices condition and appropriate training of geriatric nurses.
  • Mahmoud Karimi, Shamsadin Niknami Page 384
    Background
    Drug users (opiate dependency) account for about 65% of all AIDS cases in Iran. Drug injection has been identified as the most common way of HIV transmission in these patients. This study aimed to determine self-efficacy, and perceived benefits / barriers of AIDs preventive behaviors in opiate dependency.
    Methods
    A cross-sectional study was conducted in 2009.The study population was 86 drug user men at Re-birth association in Zarandieh city. The data were collected using self-administered questionnaires includeing demographic characteristics, perceived benefits/barriers of self-efficacy and AIDS preventive behaviors. Data was analyzed with ANOVA, regression and correlation coefficients and descriptive statistical methods.
    Results
    Regression analysis showed that age, education level, knowledge and perceived benefits/barriers, self-efficacy, all together explain 28% of AIDS preventive behaviors variance. Perceived barriers and self- efficacy were the most important predicting factor. 63% of the samples believed that they have ability of HIV-preventive behaviors.
    Conclusion
    The study showed the relationship of perceived benefits/barriers, self- efficacy with AIDS preventive behaviors. It is suggested that the findings of this study may be used as a basis for designing interventions to improve better performance in the concerned area.
  • Mohammad Bagher Shamsi, Loghman Karimi, Kourosh Veisi, Farid Najafi Page 393
    Background
    Increased thoracic kyphosis more than normal ranges are assessed as abnormal. But normal ranges of thoracic kyphosis in deferent age groups have not been identified in our country yet. The aim of present study was investigation of normal ranges of thoracic kyphosis to use as a diagnosis tool in school aged children in Kermanshah, Western-Iran.
    Methods
    A descriptive research designed and ethical approval was obtained. 582 student boys 13 - 18 years old were cluster sampled randomly from two guidance and two high schools. Each age group included 97 students. Dorsal curves were measured using flexicurve method. Normal range of boy student’s kyphosis was determined using descriptive statistics of mean and two standard deviations.
    Results
    The mean thoracic kyphosis values ranged from 18.29 to 52.50 degrees. It was 34.41±7.47 for age 13 and 35.55±7.07 degree for age 18. It increased gradually from 13 to 16 and then there was a little decrease to 18 years.
    Conclusion
    Our results showed a little difference with other similar studies, which may be related to different measurement methods or personal characteristics. These can be used as normal values for local schools and these normal values need to be determined for all age groups in different population.
  • Fariba Teimouri, Nourosadat Karima, Feizollah Mansouri, Mansour Rezaei Page 400
    Background
    Drug addiction is one of the social health problems at the present century. The high risk sexual behaviors as well as drug abusing are factors of sexually transmitted infections. This study aimed to determine the prevalence of sexually transmitted infections and high risk behaviors among women who have referred to a de-addiction center.
    Methods
    In this descriptive study, 76 women who have referred to Niloofar de-addiction center in Kermanshah-Western Iran, were recruited using convenience sampling method. Questionnaire was completed by all subjects and blood sample were taken to determine Hepatitis B, Syphilis, and Herpes simplex virus infection. Data were analyzed using descriptive statistics, t- test, Chi-2 and the Fisher exact test.
    Results
    The mean age of women was 35.22±0.99 year. 51.3% of subjects were illiterate and 48.7% were supported by social welfare system. There were not common needle using and multiple sexual contacts in the subjects. None of the subjects had positive test for hepatitis B and syphilis but HSV antibody was determined in 91.6% of subjects.
    Conclusion
    In this study, high-risk behaviors and sexually transmitted diseases were less than expected. This study was carried out in a state governmental clinic, future studies in different populations of addicted women referred to prison and private sectors are recommended.